dinsdag 16 februari 2016

Recept: Falafel


Vandaag niet de gemakkelijkste maar wel de beste manier om heerlijke falafel te maken.
Het verschil tussen de gemakkelijk en beste manier is namelijk dat je bij de gemakkelijke manier kikkererwten uit pot of blik gebruikt, het nadeel daarvan is dat je zompige falafel krijgt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. In dit recept gebruik ik dus gewelde kikkererwten voor een lekkere bite, lees gauw verder...


Kikkererwten zijn mega veelzijdig, je kunt ze omtoveren in "gezonde borrelnootjes", gebruiken in soepen/stoofpotjes en je kan er zelfs dip van maken (hummus), dat laatste gaat trouwens heel goed samen met je zelfgemaakte falafel.

Ingredienten:
150 gr. gedroogde kikkererwten
1/2 gesnipperde ui
4 teentjes knoflook, fijn gehakt
2etl. verse peterselie, fijn gehakt
2etl. verse koriander, fijn gehakt
1tl. komijnpoeder
1/4tl. baking soda
1/4tl. cayennepeper
1/2tl. zout
1etl. bloem
evt. wat citroensap in het mengsel toevoegen
extra benodigd: (mini)keukenmachine

Voorbereiding:
Laat de kikkererwten in ruim water ca. 24 uur weken in de koelkast.
Wat is ruim water? Zorg ervoor dat het water 5cm boven de kikkererwten uitkomt.

Bereiding:


  1. Blend alle ingredienten in de keukenmachine tot je een fijn mengsel hebt (geen dunne puree).
  2. Wanneer je een beter resultaat wilt, is het verstandig om het mengsel een uur te laten rusten in de koelkast, zodat alle smaken goed intrekken en je mooiere ballen kunt maken.
  3. Rol balletjes of maak er kleine burgers van, gebruik een sorbetschep of eetlepel voor een gelijkmatige dosering.
  4. Frituur de balletjes in een diepe pan met olie of een frituurpan, doe dit 5 minuten in een olietemperatuur van 175 graden celsius of totdat ze mooi bruin en krokant zijn.






Extra uitleg:
Het voordeel van alles van te voren fijn hakken is dat je gelijkmatige stukjes krijgt in je mengsel, ook zorgt het ervoor dat je niet lang hoeft te mengen met de keukenmachine.
Voor een gezondere optie kan je er kleine 'burgertjes' van maken, deze bestrijken met wat olie, op een bakplaat leggen en afbakken in de oven (30 minuten 170 graden celsius).


Wat is hier lekker bij?
Rijst met verse groenten zoals, paprika, tomaat, en courgette
Naan (klik voor het recept)
Pitabrood
Wrap
Tzazikisaus
Tahinisaus

Eet smakelijk!
Thank you for stopping by, come again! - Liss


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen